RKVV Obbicht - Voetballer

In de Wandelgangen

In de Wandelgangen

Voetballend in Obbicht, maar woonachtig in buurdorp Grevenbicht. Notabene de tegenstander van komend weekend. R.K.V.V. Obbicht-aanvoerder Etienne Savelkoul kijkt er al naar uit. Deze derby heeft altijd iets extra’s. Beide clubs duelleerden al vaker tegen elkaar en de laatste jaren was het steeds R.K.V.V. Obbicht die zijn buurman het nakijken gaf. Dat is echter geen enkele garantie voor een herhaling van deze prestatie. Statistieken zeggen niets. Iedere wedstrijd staat op zichzelf en elk seizoen is anders. Dat hoef je de ervaren Etienne niet meer te vertellen.

Leeftijd:
27

Burgerlijke staat:
Ongehuwd

Wat doe je voor werk?
Ik ben zowel fysiotherapeut als manueel therapeut. Drie dagen per week werk ik in loondienstverband bij Fysiotherapie Tenney in Grevenbicht (en Obbicht) en twee dagen werk ik als zelfstandige vanuit Fysiotherapie Savelkoul in Sittard. 

Heb je ook bij andere clubs dan v.v. Obbicht gevoetbald en zo ja, bij welke?
Ik heb heel mijn leven bij R.K.V.V. Obbicht gevoetbald. Tussendoor heb ik nog een drietal jaren mogen proeven aan een hoger niveau bij de jeugd van MVV. Hier heb ik tot en met de C-jeugd mogen voetballen.  

Op welke positie speel je momenteel?
Ik speel als centrale verdediger. In het begin van mijn voetbalcarrière bij Obbicht heb ik op het middenveld gespeeld en later ook nog in de voorhoede. Nu dus achterin en dat bevalt me prima.

Sinds wanneer speel je in het eerste van R.K.V.V. Obbicht?
Sinds mijn zestiende.

Jullie hebben een jong elftal. Wat is de gemiddelde leeftijd?
Ik schat dat de gemiddelde leeftijd iets onder de 23 ligt.

Met een derde plek op de ranglijst doen jullie het (alweer) goed in de competitie? Waarin ligt jullie kracht?
Poeh, waarin ligt onze kracht? Ik denk sowieso in een goede teamgeest. We vormen een hechte groep waarin de spelers iets voor elkaar over hebben. Ook buiten het voetballen gaan we veel met elkaar om. Maar met alleen een goede sfeer in de groep red je het natuurlijk niet. We hebben ook behoorlijk wat talent in de ploeg.

Is jullie selectie breed genoeg om eventuele blessures of schorsingen op te kunnen vangen?
In principe hebben we voldoende mensen voor 1 en 2. Toevallig zitten we nu in een periode waarin vier spelers van het eerste geblesseerd zijn. Ikzelf zit een schorsing uit. Daarmee is de hele as uit het team gehaald. Dat vang je natuurlijk niet zomaar even op. Volgende week -als we tegen Armada spelen- hopen we weer op sterkte te zijn.

Voor het seizoen hadden jullie een keepersprobleem. Dat is gelukkig nog net op tijd opgelost. En nu maar hopen dat hij niet geblesseerd raakt….
Dat klopt. Onze keeper was langdurig geblesseerd geraakt. We hadden een keeper van buiten het dorp kunnen aantrekken, maar dat was tegen het zere been van speler Don Jacobs. Hij kan goed voetballen, maar had vorig seizoen laten zien dat hij ook onder de lat zijn mannetje staat. Hij heeft zich bereid verklaard om voorlopig het doel te verdedigen tot het moment dat Mitch, onze vaste doelman, weer hersteld is.

Welke verwachtingen heb je van dit seizoen?
Zoals gezegd hebben wij nu vijf verliespunten, terwijl RKDFC, Roosteren en OVCS het op dit moment beter doen. Als iedere ploeg een keer tegen elkaar gespeeld heeft, weten we waar we staan. Ik hoop dat we dit seizoen kampioen worden.

V.V. Obbicht heeft ooit tweede klasse gespeeld. Hoe ver reiken de ambities van de club in het huidige tijdperk?
Ik zou heel graag derde klasse willen spelen en als je het mij eerlijk vraagt denk ik dat dit met deze ploeg ook wel mogelijk moet zijn. We hebben een talentvolle jonge ploeg die alleen nog maar beter kan worden.

Komend weekeind staat de derby tegen Armada op het programma. Zenuwachtig? Maakt het iets extra’s in je los of is het een wedstrijd als alle andere?
Zenuwachtig niet, maar het maakt wel iets in me los. Spelen tegen buur Armada heeft altijd iets speciaals. Het is en blijft een kraker. Dan ben je bereid om een tandje hoger te schakelen. Dat geldt voor hun net zozeer als voor ons. Er is echter geen sprake van haat en nijd, zoals dat vroeger misschien het geval was. Alle jongens kennen elkaar goed en er is over en weer respect. Maar het wordt wel een echte wedstrijd waarin beide ploegen tot het uiterste zullen gaan om uiteindelijk als winnaar van het veld te kunnen stappen. 

De jeugdteams spelen al enkele jaren samen. Wanneer volgen de seniorenteams? AOC’20 zou een mooie naam zijn, toch?
Dat het ooit samengaat, lijkt me onvermijdelijk. De vraag is alleen wanneer het juiste moment is. Dat hangt van meerdere facetten af. Bijvoorbeeld ten aanzien van de accommodatie. Gaat de fusieclub straks in Obbicht spelen, in Grevenbicht of misschien op een nog aan te leggen sportcomplex in het middengebied? En ach, over die naam heb ik nog niet nagedacht. Afkortingen zonder dat je de originele clubs herkent zijn niet zo mijn ding.  

Aan welk seizoen bewaar je de beste herinneringen en waarom?
Dat is ongetwijfeld het seizoen 2015 toen we van de zesde naar de vierde klasse promoveerden. Wat was het geval? Wij waren kampioen geworden in de zesde klasse. Deze klasse zou echter na dat seizoen worden opgeheven. De KNVB had het zo geregeld dat de kampioen van de zesde klasse een beslissingswedstrijd mocht spelen tegen een vijfdeklasser die dat seizoen de nacompetitie had gehaald. In ons geval bepaalde het lot dat onze tegenstander v.v. Armada was. Hoe verzin je het?

 

Wat was het spannend! Tot de tachtigste minuut stonden we met 1-0 achter. Toen maakten we alsnog de gelijkmaker en was een verlenging noodzakelijk. Deze leverde geen doelpunten meer op. Iedereen had zich hartstikke leeg gespeeld. Strafschoppen moeten een winnaar opleveren. Dat waren wij. Wat een ontlading daarna!

Zet je je ook op andere manieren in voor de club?
Ja, samen met een paar andere spelers zit ik in de ‘onofficiële activiteitencommissie’. We zorgen voor de leuke feestjes.

Tot slot nog enkele voetbalvragen…

Wie is jouw favoriete voetballer aller tijden?
Dave Blom, speler van het derde elftal van v.v. Obbicht. Befaamd om zijn felle tackels en hakballen.

Van welke Nederlandse club ben je fan?
Ajax.

Van welke buitenlandse club?
Tottenham Hotspur

Messi, Ronaldo of Neymar?
Messi.

Wat vind je van het huidige niveau van het Nederlandse voetbal?
Het Nederlandse voetbal stelt teleur tegenwoordig, maar ik ben ervan overtuigd dat over 5 tot 10 jaar weer een goede lichting jonge voetballers zullen hebben.

Het hedendaagse profvoetbal wordt steeds meer gedomineerd door spelers die op atleten lijken: ze zijn snel en fysiek erg sterk. Het krachthonk is minstens zo belangrijk geworden als oefeningen in het teken van baltechniek. Zie je die ontwikkeling ook terug in het amateurvoetbal?
We doen wel eens iets aan krachttraining, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Ik denk dat de meeste spelers ook niet de bereidheid hebben om zich in het zweet te gaan werken in een krachthonk. Zij willen met de bal bezig zijn. In onze klasse is dat overigens prima. Ik denk dat spelers in de hoogste klassen van het amateurvoetbal wel voetbal combineren met krachttrainingen.

Tekst en interview
Helmi van Nuil

Archief