RKVV Obbicht - Voetballer

1924-1940

De Geschiedenis van R.K.V.V. Obbicht: van begin tot 1940

Vóór 1924...

De oorsprong van het voetbal in Obbicht ligt in de jaren van de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 1915 werden er door een stel vrienden op de "Sjteine Koel" onderling wat partijtjes afgewerkt. Van clubverband was toen nog geen sprake. Gespeeld werd er met een bal, die samengesteld was uit een aantal kaatsballen, gewikkeld in papier, en vervolgens met stof dichtgenaaid. De kwaliteit van deze bal liet nogal eens te wensen over, waardoor partijtjes afgebroken moesten worden.

In 1919 besloot een twintigtal personen de eerste voetbalclub op te richten: de "Stormvogels". Deze naam kwam overgewaaid uit Noord-Nederland.

Rechts op deze pagina: teamfoto van de "Stormvogels", genomen in de Beekstraat in 1919. Staand v.l.n.r.: Sjiel Munsters, Giel Salden, Harie Munsters. Gehurkt v.l.n.r.: Wim Munsters, Hub Maessen, Hein Strösser.

Trainingen van de Stormvogels werden afgewerkt in een wei in de "Steeg", achter de Dorpstraat (de huidige Ecrevissestraat). Wedstrijden vonden plaats in het tenue op bovenstaande foto. Voor een bedrag van f 2,20 (EUR 1,-) werden 11 paarse truien gekocht. Spelen in competitieverband was toen nog onbekend. Er werden per seizoen hooguit 4 tot 5 wedstrijden gespeeld tegen clubs uit de omringende dorpen. De duels werden veelal afgewerkt in een wei, die door boeren alleen van oktober tot maart beschikbaar werden gesteld. Het gemis van een geschikt speelterrein en de beperkte financiële middelen braken de club op en in het voorjaar van 1923 viel het doek voor de Stormvogels...

1924 - 1940

De voorloper van R.K.V.V. Obbicht werd op 1 mei 1924 opgericht in cafe Savelkoul (het voormalige cafe Sparta). Een dertiental Obbichtenaren kozen destijds voor de naam RKVV Sparta. Het eerste jaar werden trainingen en partijtjes afgewerkt op het veld aan de "Sjteine Koel". Een jaar later konden de voetbalenthousiasten gebruik maken van een 'echt' voetbalveld. Dit was gelegen aan de Burgemeester Venckenstraat.

Rechts op deze pagina: Dorine en Lambert Savelkoul voor café Savelkoul (later café Sparta, dat sinds 2004 ter ziele is). Op deze locatie werd op 1 mei 1924 V.V. Sparta opgericht, de voorloper van de huidige RKVV Obbicht.

Sparta werd ingedeeld in de tweede klasse D van de RKLVB (Rooms Katholieke Limburgse Voetbalbond), een bond die uit drie klassen bestond. Van de vier (!) deelnemende teams aan deze competitie eindigde Sparta na zes wedstrijden als tweede op de ranglijst. In de jaren 1926-1928 kwam Sparta uit in de eerste klasse D en voor het seizoen 1928-1929 in de overgangsklasse C. Gedurende deze jaren werd met wisselend succes gespeeld.

Op verzoek van Sparta werd in het seizoen 1929-1930 door de bond terugtrekking uit de overgangsklasse C verleend. Dit naar aanleiding van enkele verwensingen, die Sparta-aanvoerder Thei Dirckx de scheidsrechter naar het hoofd geslingerd had. Voor een pastoor, die de wedstrijd volgde, kon dit voorval niet door de beugel. Sparta besloot hierna zich aan te sluiten bij een andere neutrale bond: de LVB (Limburgse Voetbalbond). Uit godsdienstige overwegingen besloten enkele leden hun lidmaatschap op te zeggen.

Sparta begon het seizoen 1930-1931 in de eerste klasse H en veroverde meteen het kampioenschap. Ook werd het kampioen van Noord-Limburg behaald! Door deze promotie kwam Sparta te voetballen in de derde klasse NVB (Nederlandse Voetbalbond), vergelijkbaar met de huidige KNVB. In 1933 degradeerde men weer naar de eerste klasse H van de LVB. Pas in 1935 kreeg de club de huidige naam: R.K.V.V. Obbicht. In dit jaar werd ook de jeugdafdeling in het leven geroepen. Verder werd er toegetreden tot een andere bond, de IVCB (een naast de NVB landelijk opererende voetbalbond). Tot aan de oorlogsjaren kwam Obbicht uit in de tweede klasse Zuid, waarbij in het seizoen 1938-1939 net geen promotie behaald werd.

Rechts op deze pagina: het eerste elftal uit 1939. Staand v.l.n.r.: Hein Winkens, Hub Salden, Jos Hermans, Harie Pelzers, Wil Demandt. Gehurkt v.l.n.r.: Ruud Strösser, Jan van Hensberg, Joep op den Kamp, Jan Strösser, Jan Demandt.
--------------------------------------------------------------------------------
Rechts op deze pagina: in 1939 werd het 15-jarig bestaansfeest gevierd, in die tijd een prestatie van formaat voor een vereniging.
--------------------------------------------------------------------------------
Rechts op deze pagina: anekdotes & bijzondere gebeurtenissen


Sponsoren