De geschiedenis van RKVV Obbicht in een notendop

De Geschiedenis van R.K.V.V. Obbicht in een notendop.

De voorloper van R.K.V.V. Obbicht werd op 1 mei 1924 opgericht in cafe Savelkoul (het voormalige cafe Sparta). Er werd destijds gekozen voor de naam Sparta. Een jaar later konden de voetbalenthousiasten gebruik maken van een 'echt' voetbalveld. Dit was gelegen aan de Burgemeester Venckenstraat. Pas in 1935 kreeg de club de huidige naam: R.K.V.V. Obbicht. Tot aan 1940 wist Sparta/Obbicht geen enkele eerste plaats in de competitie te behalen.

Rechts op deze pagina: Dorine en Lambert Savelkoul voor café Savelkoul (later café Sparta, dat sinds 2004 ter ziele is). Op deze locatie werd op 1 mei 1924 V.V. Sparta opgericht, de voorloper van de huidige RKVV Obbicht.

Na de oorlog kwam Obbicht uit in de derde klasse. Tot tweemaal toe wist Obbicht na het spelen van degradatiewedstrijden een stapje terug te voorkomen. In de jaren vijftig was Obbicht een goede middenmoter. Althans tot 1957: toen was degradatie naar de vierde klasse een feit. Toch was dit het begin van een periode van voorspoed. In 1962 werd promotie naar de derde klasse bedongen en in 1966 promoveerde Obbicht zelfs naar de tweede klasse. Twee jaar later volgde echter de omgekeerde weg.

In 1973 moest Obbicht opnieuw een stapje lager (vierde klasse) spelen. Vanaf het seizoen 1974-1975 begonnen de gloriejaren. Op het terrein van Susteren werd in een rechtsreeks duel met concurrent Limbricht promotie naar de derde klasse bedongen. Na de degradatie in 1979, maakte Obbicht een jaar later een ijzersterke come-back met een kampioenschap. Vanaf 1980 ging Obbicht ook spelen op het huidige Sportpark De Baendj aan de Kasteelweg. In 1983 werd na het spelen van promotiewedstrijden opnieuw promotie naar de tweede klasse behaald. In deze periode werd er zelfs even geroken aan de eerste klasse. Na de gouden lichting keerde Obbicht al snel terug naar de vierde klasse.

Rechts op deze pagina: promotie-elftal RKVV Obbicht 1 seizoen 1982-1983, uitkomend in de 2e klasse. Ongetwijfeld het hoogtepunt in de clubhistorie.

De jaren negentig waren een decennium van ups en downs. Gemiddeld genomen was Obbicht een goede vierdeklasser met af en toe een uitstapje naar de derde klasse. Aan het eind van het millennium maakte Obbicht voor het eerst kennis met de vijfde klasse. Ook uit dit dal wist Obbicht te geraken, maar na vier jaar vierde klasse degradeerde Obbicht in het seizoen 2004-2005 opnieuw naar de vijfde klasse. In het seizoen 2005-2006 eindigde Obbicht op een negende plek. In het seizoen 2006-2007 begon Obbicht redelijk goed aan de competitie, maar zakte gestaag op de ranglijst en beëindigde de competitie op een tiende plek.
--------------------------------------------------------------------------------

Volledig overzicht (klik bovenaan in beeld op jaartallen):

Periode: vóór 1924 tot 1940
Periode: 1940 - 1950
Periode: 1950 - 1960
Periode: 1960 - 1970
Periode: 1970 - 1980
Periode: 1980 - 1990
Periode: 1990 - 2000
Periode: 2000 - heden

Competitie-eindstanden sinds 1924

Noot: het publiceren van de historie vanaf 1940 moet nog gedaan worden. Dit is alleen in boekwerk beschikbaar.