RKVV Obbicht - Voetballer

29e Kerstwandeling

29e Kerstwandeling

29e Kerstwandeltocht Obbicht

Wandelcomité Obbicht organiseert op zaterdag 22 en zondag 23 december 2018 haar traditionele Kerstwandeltocht.

De startplaats is de kantine van V.V.Obbicht aan de Kasteelweg 1 te Obbicht, waar in de omgeving ruime parkeerplaats aanwezig is. Vanuit hartje Obbicht is de route naar het startlokaal duidelijk aangegeven. Gestart kan worden van 08.00 uur tot 12.00 uur (7 km tot 13.00 uur).

Alle afstanden worden afgestempeld met de I.V.V.stempel. De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door. Het parcours is vlak en is ook geschikt voor Nordic Walking.

Direct na de start komt men langs het monument dat is opgericht ter nagedachtenis van de oversteek door de Maas van Willem van Oranje. Dit monument is in 1999 onthuld door Prins Willem-Alexander.

De wandeling gaat over de dijk van de Maas en bij de schietboom van schutterij St.Willibrordus loopt men over de dijk langs de boorden van de maas waar de eerste invloeden van het project van het grensmaasconsortium zichtbaar zijn. Na het oversteken van de werkweg begeeft de route zich door de “Elba” waar regelmatig Koningspaarden en Schotse Hooglanders grazen. We komen weer op de dijk en bij de splitsing van de 7 en 14/21 km gaat de 7 km rechtsaf en passeert de Watermolen in Grevenbicht.

Dit is de oudst bekend en de enige nog bestaande van de vier molens op de Kingbeek.
Ze wordt al in 1548 vermeld. Op het einde van de 19e eeuw werd het schoepenrad vervangen door een waterturbine. Als hulpkrachtbron werd een stoommachine geplaatst.

De 7 km gaat verder door de Heilig Kruisstraat en komt op het einde langs de Jodenberg.
Dit is een zeer oude begraafplaats van de Joodse gemeenschap in Grevenbicht. Hierna komen de wandelaars langs de oevers van de meanderende Kingbeek. Het laatste stuk van de wandeling gaat door de oude kern van Obbicht waarna nog een klein stukje langs de Kingbeek wordt afgelegd alvorens het sportcomplex van Obbicht weer wordt betreden.

De 14 en 21 km gaan bij de splitsing verder over de dijk langs de Maas en via op den Braemert wordt de kingbeek voor het eerst gepasseerd. In de verte zijn de grote ingrijpende countouren zichtbaar van de werkzaamheden van het project grensmaas. Alwaar grindwinning, verlaging van overstromingskansen en in de toekomst natuurontwikkeling hand in hand gaan. Daarna komt men komt in Papenhoven op de Coul.

De in 1860 gebouwde boerderij aan op de Coul 26 in Papenhoven wordt in de volksmond “Hoeve Vliex” genoemd naar de huidige bewoners. Dit is een typisch voorbeeld van een Maashoeve. In afwijking van de Zuid-Limburgse gesloten carré hoeve zijn de ramen en de voordeur van het woonhuis evenals de schuurpoort naar de straatzijde gekeerd.

Hierna wandelt men naar het gehucht Schipperskerk. Hier is de controle- en rustplaats waar u tegen aantrekkelijke prijzen iets kunt drinken of eten. Er is ook een toilet aanwezig.

De 14 km gaat terug richting Obbicht. Men passeert de Schipperskerk waar nu met regelmaat exposities worden gehouden. Men wandelt langs de berghaven van Grevenbicht alwaar een grote verscheidenheid aan woonboten ligt aangemeerd. Daarna gaat het via het landelijk gebied van Grevenbicht richting de Jodenberg en de Kingbeek waar men aansluit op de 7 km.

De 21 km gaat richting het gehucht Illikhoven. Hier heeft men bijna de gehele lus volop zicht op de werkzaamheden van het consortium grensmaas. Een indrukwekkende operatie welke de komende jaren beeldbepalend zal blijven in deze omgeving. Na het verlaten van Illikhoven begeeft de route zich over een nieuw aangelegd (fiets)pad waar men perfect zicht heeft op de nieuwe brug welke Visserweert bij hoogwater in de maas met het vaste land verbindt.

Daarna gaat de route richting het Julianakanaal en daarna wandelt men over de dijk van het Julianakanaal tot aan de berghaven met volledig zicht op de zand en grindwinning,en gaat via het Trierveld weer richting rust- en controleplaats Schipperskerk.

De 21 km sluit daarna weer aan bij de 14 km.

Wij hopen op veel wandelaars, U komt toch zeker ook wandelen? Inlichtingen:tel. 06-46843200 (tussen 20:00 en 21:00uur) of per e-mail: mjhramaekers@hotmail.com

Sponsoren